Soittimet | Instruments

Soittimeni

Teen monenlaisia soittimia: kitaroita, kanteleita, luuttuja, quena-huiluja, rumpuja… ja yhdessä tilaajan kanssa suunniteltuja yksilöllisiä versioita niistä. Tullut tehtyä kaksi kontrabassomandoliinia, yksi gamba, pari jouhikkoa, useita charangoja, ja kymmeniä akubassoja: Bassovireinen akustinen kitara, jolla pärjää sähköttömällä keikalla kun ei muillakaan ole ämyreitä.

Kaikki soittimet ovat omia suunnitelmia, toiset hyvin lähellä yleistä standardia, toiset poikkeavampia ja jotkut  ihan omaperäisiä.

Useita kvarttikitaroita olen tehnyt, ja myös 10- ja 11 -kielisiä kitaroita, samoin kuin alttokitaroita, ehkä vain yhden vihuelan, useita renessanssiluuttuja sekä yhden vasenkätisen arkkiluutun, joka soi näiden sivujen videollakin.

Oma pääsoittimeni muusikkona on klassinen kitara; niitä tietenkin teen. Keikkailen myös kontrabasson kanssa kun sellainen tarve on. Sellokin on toisinaan ollut kourassa, keikallakin. Yhdet häät olen soittanut viululla, pelimannityyliin, ja pariskunta on yhä yhdessä. Mandoliini, domra ja balalaikka  ovat käytössä kun pyydetään.

Johdin kanteleorkesteria Leppävirralla monta vuotta. Sovitin niin, että jokainen halukas pääsi mukaan, ja virtuoosit saivat hekin antaa taitonsa kuulua. Useimmat tekivät kanteleensa itse, alakerran verstaalla, ja sitten soitettiin omassa salissa yläkerrassa.

Suunnittelen ja rakennan soittimet muusikon työkaluiksi. Niitä pitää siis olla hyvä soittaa, niiden tulee kestää ja olla huollettavia, ja niiden pitää soida hyvin. Soittimen ulkonäön ja muotien seuraamisen osalta olen pidättyväinen; vain Kirjokansi-kanteleisiin olen ottanut ulkonäön suunnitteluapua Ilari Ikävalkolta, ne kun ovat ääneltäänkin luksusta.

Soittimien ymmärtäminen

Olen perehtynyt soittimien toiminnan tutkimukseen laajasti, ja päässyt yhteistyöhön alan tutkijoiden kanssa vuosikymmeniä sitten. Tätä tutkimusta tehdään eniten teknisissä yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa, mutta soittajan ja soittimen välistä toimintaa tutkitaan myös taidepuolella. Julkaisuja, joissa olen olen ollut osallisena, on julkaistu akustiikan alan lehdissä, ja mm. SMAC-tapahtumissa 1993, 2003 ja 2013. Katso www.speech.kth.se yleisesti, tai Kirjokansia koskien http://www.speech.kth.se/smac-smc-2013/proceedings/SMAC2013_Proceedings_online-version_updated-20141031.pdf

SMAC on Tukholman teknillisen korkeakoulun  musiikkiakustiikan laitoksen järjestämä tapahtuma. Tutustuin laitoksella Johan Sundbergiin ja Erik V. Janssoniin, ja heidän kauttaan alan globaaliin friikkikuntaan. Tiedon vaihto näissä piireissä on avointa, innostunutta ja helppoa; ehkä vain Steinwayn ja Yamahan valtuuskunnat olivat vähän jäykkiä. Kaikki ovat salaa myös soittajia, mutta käytännön soitinrakentaja on heillekin tervetullut, uusi näkökulma.

Vähän myöhemmin tein yhteistyötä Suomen (Otaniemen) teknillisen korkeakoulun Matti Karjalaisen ja hänen kollegoittensa kanssa. Nyt (2016) ovat siellä tutkijat Vesa Välimäki ja  Henna Tahvanainen, aiemmin Henri Penttinen. Henna on itsekin kanteleen soittaja.

Olen tehnyt soitinrakentajille suunnatun oppiaineiston ”Soiton synty”, johon olen koonnut alan tietämystä. Käytän sitä opettaessani Ikaalisen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen soitinrakennuslinjalla soittimien ymmärtämistä.

———————————————–

My instruments

I play and build mostly stringed instruments. Deepest knowledge and studies I have for classic guitar and its like; other acoustic guitars and their plying styles I know enough to build them. On stage I play also cello, double bass, mandolin, domra, charango, quena and small kanteles from 5 to 15 strings.

Quite proud I am for my bass guitar. It is a large bodied guitar, tuned like bouble bass, and string legth is like long solidbody electric bass. I make them with frets, if demanded, but the instrument sounds better and is more powerful without them. At my own ”Akubasso” I have tied nylon line frets, that I usually keep in one bunch at the nut. When needed, I pull some amount of them to their places, and I have a fretted bass. By carefull tuning of the air mode my guitar bass radiates true bass tones even at the 4th string.

I make kanteles up to 40 strings, and I make them sound, even though I do not master the large kantele playing technics. Kirjokansi 40 is my model for large kantele- style playing.

My main kantele-models have 5, 6, 10-11, 15, 11+4, 15+4 and 40 strings. They are diatonic and formally meant for D -tunings, exept the 40 str in C. Sometimes I make unic instruments by order, with unic compass; and to the luxury Kirjokansi -models I have made many specialitites, even slightly differing stringings.

I make percussion instruments by order. Sometimes they are quite unic. I make light versions about globally popular drum types that can be called ”Djembe” and ”Darabuka”. Quite often those drums are made during a few days course; the buyers do the finishing and decorations of the body, and learn to put the skin on, using classical methods from the old drum cultures. This way they learn to tune and maintain their drums, too.

The Science; understanding musical instruments

Already in the 1960’s I got my hands on two basic books: ”Die Kunst des Geigenbaues” by Winkel&Möckel, and ”Die Gitarre und ihr Bau” by Franz Jahnel. Both books introduced shortly the basic vibrational physics and acoustics, and they gave hints for further readings. Some years and many guitars later I got a hint about an institution, that aimed to the research of musical instruments: The music acoustics department at the Technical university of Stocholm, KTH (Kunglika Tekniska Högskola).

I went to visit there, and  was wellcomed over my best expectations. Johan Sundberg and Erik V. Jansson were openly musicians and researches, both in the same persons. I got a bagpack of futher readings, hints for other contacs, and promises for cooperation in the field of musical instrument reseach. See http://www.speech.kth.se/smac-smc-2013/proceedings/SMAC2013_Proceedings_online-version_updated-20141031.pdf

After the visit to Stockholm, I followed the hint and made the contact with Matti Karjalainen at the Helsinki technical university, the acoustics department. With him and his students we have made reseach and publications. Later I worked with Henri Penttinen, Vesa Välimäki and Henna Tahvanainen, and hopefully that will continue.

I feel, that my shallow understanding of vibrational physics, deep understanding of what it is to be an instrumental musician, and long  experience on making musical instruments gives me a good starting point to plan and build fine musical instruments.

 

5-kieliset kanteleet| 5- string kanteles

Rakennan monenlaisia 5-kielisiä kanteleita, suosituimpia metallitappisia malleja, perinteisiä koverrettuja ja muita puutappisia malleja. Metallitappisten mukaan kuuluu viritysavain, pari varakieltä ja soitin toimitetaan tukevassa pahvilaatikossa tai erikseen maksettavassa laukussa. Viisikielisten suurimmat ulkomitat ovat pituus 720 mm, leveys 120 mm ja korkeus 78 mm, paino 550 g. Kuvien tuohivanteinen ja jouhikielinen viisikielinen on museokanteleen kopio. Katso hinnat…

11-kieliset kanteleet | 11-string Kanteles

Olen päätynyt suosittelemaan 11-kielisiä kanteleita viisikielisten rinnalle tai  jälkeen. Ne sopivat myös musiikkiin jo perehtyneiden ensimmäiseksi kanteleeksi, koska niillä on hyvin helppo löytää sävellajin soinnut. Rakennan 11-kielisiä ja 11+4-kielisiä kanteleita. 11+4 k kanteleessa on tavallisten 11 kielen lisäksi 4 bassoa, joita voi käyttää borduunaääninä tai sointupohjabassoina. 11-kielisen lapakanteleen suurimmat ulkomitat ovat pituus 750 mm, leveys…

15-kieliset | 15 String Kanteles

15-kielinen diatoninen kantele antaa diskanttiin päin laajemman äänialan kuin 11-kielinen. Sulkutyylin soinnut ovat helppoja edelleen, ja muilla tekniikoilla löytyy enemmän soittomahdollisuuksia. 15k lapakanteleen ulkomitat ovat pituus 840 mm, leveys 235 mm ja korkeus 90 mm; sen paino on 1700 g. 15 ja 15+4 -kielisiin voi asentaa Hattivaihtajia. Kun tiedät, mitä tarvitset, voin asentaa ne heti…

Kirjokansi-kanteleet | Kirjokansi Kanteles

Kirjokansi-kantele on vaativan harrastajan ja ammattilaisen monipuolinen huippusoitin. Hattivaihtajilla varustettuna soitin on vertaansa vailla. Kirjokansissa on luksusmuotoilu, kuusipuinen kansi ja erillispohja. Ääni on voimakas ja rikas, verrattuna hyviinkin tavallisiiin kanteleisiin. Hakeudu kuuntelemaan ja kokeilemaan Kirjokantta, ja jos haluat ymmärtää enemmän, voit katsoa http://www.speech.kth.se/smac-smc-2013/proceedings/SMAC2013_Proceedings_online-version_updated-20141031.pdf  sivut 193-198 Katso hinnasto. Kirjokansi Kantele is high quality instrument for skilled amateur or professional…

Tarvikkeet kanteleelle | Accesories for kantele

Kanteleiden rakennussarjoja, olkahihnoja ja kiinnittimiä, hattivaihtajia, magneettimikrofoneja, kontaktimikrofoneja, viritysavaimia, viritystappeja, sointumerkkitarrat ja -korttisarjat. Katso hinnasto. Kits to make small kanteles, shoulder straps, Hatti-switches, magnetic- and condenser microphones, tuning keys, tuning pins, popular stickers to mark chord postions in a 5-str kantele, strings, …. See the price list.

Kanteleiden laukut | Cases for Kantele

Kanteleen kuljetukseen tarvitaan hyvä laukku tai kotelo. Katso hinnasto. Bags and cases for kantele. See the price list.  

Kielet | Strings

Kieliä soittimiin: teräs, jouhi, ”vaski” eli messinki tai pronssi; uudet kuidut, nylon ja näiden yhteisrakenteet. Lisäksi tehdastekoisia kielisettejä erilaisiin mandoliineihin ja kitaroihin, omatekoisia kanteleisiin. Kanteleiden ja harvinaisten soittimien kielet teen itse, soittajan toiveiden pohjalta. Lasken ja tuumailen kielen rakenteen ostajan toiveiden ja soittimen edellytysten pohjalta. Sattuu usein, että soitin on ”huono” vain siksi, että kielet…

Pöydät | Tables for Kanteles

Meiltä saat kanteleille hyvät soittopöydät, sekä istuvalle että seisovalle soittajalle. Pöytien perusmallit ovat: Matala pöytä, vaakatasossa, kolme aina mukana olevaa, alle taittuvaa jalkaa. Korkeus 72 cm, tai sahalla säätäen, vähemmän. Korkea, joka suuntaan säätyvä pöytä, jonka kuva ohessa. Kallistus kumpaankin suuntaan, jalkojen pituus on säädettävä, ja kuljetusta varten jalat kierretään irti.  Pöydän kuljettamiseen sopiva laukkukin…

Kitarat ja luutut | Guitars and Lutes

Minstrel – Foggy Dew, Oulufolk 2012 -videolla soi Jyrki Pölkin rakentama vasenkätinen luuttu. Left handed lute by Jyrki Pölkki on the Minstrel – Foggy Dew, Oulufolk 2012 video. Pitkät bassokielet soivat parhaiten, siksi voi kärsiä vähän hankaluuksia kuljettamisesssa. Kitaraperheen soittimista olen tehnyt lukuisimmin klassisia kitaroita. Niissä pyrin ääneen, jota kokenut klassisen tekniikan taitaja arvostaa; niiden soitto ei…

Lyömäsoittimet | Percussion

Djembet saa valmiina tai rakennussarjana, shamaanirummut, rytmikapulat, varsitamburiinit valmiina. Katso hinnasto. Djembe-rummun voi ostaa rakennussarjana, ja koota sen ohjaamallani kurssilla; tällöin myös rummun virittäminen ja kunnossapito tulevat opituiksi. Rytmikapulat ovat vaahteraa. Niiden ääni on suunniteltu muskareihin; se ei ole liian voimakas ja terävä. Djembe-style drums, ready made or as kits to be finished by yourself;…

Jouhikkotarvikkeet | Accessories for Jouhikko (Bowed lyre)

Leppää ja kuusta jouhikon koppaan. Jouhikon puutappeja ja kieliä. Kielimateriaalit: Jouhi, nailonlangat, modernit vahvat kuidut. Sopivat muihinkin ”museosoittimiin”Katso hinnasto. Alder and spruce to make Jouhikko. Tuning pegs and horse hair strings for jouhikko and other instruments. See the price list.

Kirjat | Books

Valikoima kanteleisiin ja muihinkin soittimiin liittyvää kirjallisuutta. Jyrki Pölkin teoreettinen oppiaineisto ”Soiton synty” voi olla saatavissa todella kiinnostuneille. Se on käytössä Ikaalisen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen soitinrakennuslinjan teorian opetuksessa, jota Jyrki on pitkään hoitanut. Katso hinnasto. We stock a selection of books about musical instruments and kanteles. See the price list.  

Puut | Wood

Leppälankkua, kuusta kansiin ja tukirimoihin, punapyökkiä, vaahteraa. Kuusta kitaran kansiaihioina, tai pienempien otelautasoittimien kokoina. Katso hinnasto. Carefully chosen alder, spruce for musical instrument tops and bars, red beech, maple. See the price list.

Huollot ja korjaukset | Maintenance and Repair

Soittimien huoltoa ja korjausta. Korjaan useimpia kielisoittimia, kuten kitaroita, mandoliineja, kanteleita jne. Jousisoittimia vain joskus, koska niille on muitakin korjaajia. Huoltoon kuuluu soittimen soitettavuuden optimointi pikku säädöillä, ja sävelpuhtauden tarkastaminen. Usein tekemiäni huoltoja ovat pianoiden virittämiset. Samalla korjaan pikkuvikoja ja annan lausunnon tarpeesta tehdä muuta.   Korjaamisen hinnat perustuvat kustannuksiin ja 35-50 €/tunti työkorvaukseen, jossa on mukana…

Tarvikkeet | Accessories

Kielet Myyn teräskielilankoja tai valmiiksi lenkitettyjä ja pätkittyjä kanteleen kieliä 0,30 mm -0,85 mm paksuisina. Pronssikieliä lankoina on niitäkin valikoima 0,35-0,65 paksuisina, messinkikieliä nyt joitakin paksuuksia; kuten kuvasta näkyy, olemme tehneet klavikordinkin, ja tekisimme mielellään lisää. Lasken valmiisiin soittimiin soivat kielet ja kielirakenteet. Artikkelikuvassa on erään kanteleen kielilaskelma; siinä ovat kielten vireet, soivat pituudet, materiaalit…

Klavikordi | Clavichord

Teemme klavikordeja ja niiden huoltoja. Ohessa kuvia Hubert-henkisestä soittimesta vuodelta 2014. Tämän teki Markku Hakalisto, Jyrki Pölkki määritteli mittoja, sääteli ja kielitti. We build clavichords after an order, and do clavichord maintenance. Some pictures of our clavichord 2014